Onderhoud

 

Een flessentuin heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Het is een levend ecosysteem wat zichzelf reguleert en in stand houdt. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo lang mogelijk te genieten van je flessentuin. Lees hieronder wat. 


Licht

Het belangrijkste is licht. De locatie van je fles is erg belangrijk. Een goede plek, is een plek met voldoende zon, maar nooit direct zonlicht. In de regel geldt dat een plek op het noorden het beste is. Heb je een raam op het westen of oosten, zet hem dan minimaal twee meter van het raam. Probeer ramen op het zuiden te vermijden. De zon is hier vaak het sterkst en dit zorg voor te veel warmte in je fles. De planten kunnen hierdoor zelfs verbranden. 

Water

In elke fles zit water. Dit water zie je vaak als condens op het glas zitten. Dit is niet erg, maar hoort bij het natuurlijke proces binnenin de fles. Als het warm in de fles wordt (overdag) zie je over het algemeen meer condens op het glas. Dit loopt vanzelf naar bedenen en wordt uiteindelijk weer opgenomen via de wortels in de grond. Mocht er na verloop van tijd geen condens meer op het glas zitten, moet er wat water bij. De voorkeur heeft regenwater of plat water (ontkalkt). Om water te ontkalken, kook je dit zonder deksel. Tip: giet nooit meer dan 50ml tot 100ml (deze hoeveelheid alleen bij grote flessen) water in je fles en kijk vervolgens wat er na een aantal dagen gebeurt. Nog steeds erg droog? Herhaal de bovenstaande stappen.

Help schimmels!

Mocht er onverhoopt toch een plant (meestal alleen een blaadje) gaan schimmelen, kun je de fles openen en de schimmel proberen weg te vegen door een stukje spons aan een bamboestokje te bevestigen. Mocht dit niet lukken kun je het blaadje of takje wegknippen met onze speciale schaar. Haal vervolgens het afgeknipte stukje wel uit de fles. Hiervoor verkopen wij een heel handig grijpertje!  

Kleine vliegjes

Het kan voorkomen dat er kleine vliegjes in de fles aanwezig zijn. Dit is niet erg. Deze vliegjes zullen uiteindelijk opgenomen worden in de aarde en als voeding dienen voor de planten. Als de fles mooi in evenwicht is, er voldoende condens in zit en er geen schimmels in zitten heeft het de voorkeur de fles dicht te houden en de natuur zijn eigen werk te laten doen!